Search
Close this search box.

Een zoete inval op de eerste fysieke ledenbijeenkomst van het jaar

image002.jpegNa maanden vol videomeetings en mailverkeer, was het eindelijk zo ver: een fysieke ledenbijeenkomst. Op 19 oktober gingen we vol energie op bezoek bij Crest Suikerwerken in Weert. De bijeenkomst was er meteen eentje voor in de boeken, omdat uitgerekend die dag de fabriek zonder glucose zat, als gevolg van het alom bekende gebrek aan grondstoffen. Zo werd er voor het eerst in veertig jaar niet geproduceerd in de fabriek – want wat is een lolly zonder glucose? – maar wel flink verpakt. Aan verpakkingsmateriaal voor de lolly’s was namelijk géén gebrek, dankzij slim voorraadbeheer van eigenaar Joop Molenaar. En dat was meteen mooi voer voor discussie.
Maar het was niet alleen productie en verpakkingen wat de klok sloeg. Het thema bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven stond ook op de agenda. Niet geheel toevallig, aangezien Jeroen, de zoon van Joop, sinds anderhalf jaar meedraait op de salesafdeling van het bedrijf. En dat bleek meteen een beproeving: hij startte precies toen de pandemie uitbrak, met alle uitdagingen van dien. Hoewel vader en zoon vooraf hun huiswerk hadden gedaan, hadden ze dat scenario toch niet voorzien bij de voorbereiding.

De gastspreker van de dag was Jorg Michiels van KMWE Toolmanagers. Hij vormt, samen met zijn zus, al de vierde generatie binnen dit familiebedrijf uit de Brainport regio. Jorg vertelde levendig over het project Brainport Industries Next Generation. Hierbij komen gezinnen uit familiebedrijven jaarlijks geregeld samen, om de keuze te maken of kinderen ook in het bedrijf gaan, te inventariseren welke rol past en iedereen zoveel mogelijk in hun kracht te zetten binnen het bedrijf. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van een scan per gezinslid. Hiermee krijgt iedereen zicht op zijn/haar natuurlijke kwaliteiten, maar ook hun valkuilen en belemmeringen. Want die liggen binnen een familiebedrijf natuurlijk ook op de loer. Vooral in de dubbelrol van gezinslid en medewerker: wanneer stopt het één en start het ander? In het project wisselen gezinnen ervaringen en inspirerende tips en tricks uit over ieders verschillende aanpak.

.

De informatie over dit Brabantse project heeft geleid tot veel enthousiasme en animo om ook voor de MakeTech leden een dergelijk project op te starten. Er zijn al verschillende Maketech-leden die zich hiervoor hebben aangemeld, zoals Lammers Beton, Hecht Metaaltechniek, Tal Techniek en Crest Suikerwerken. Heb je ook interesse of wil je meer weten? Laat het dan weten aan Renske, via renske.cox@maketechplatform.nl 

Hopelijk tot snel bij de volgende bijeenkomst!

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.