Ledenbijeenkomst over het opleiden binnenshuis

 WBM Staalservice is al vanaf het ontstaan lid van het MakeTech Platform. Daarmee is directeur Hermen Bos geen onbekende voor de andere leden. Op 4 november echter, presenteerde hij een initiatief dat nog niet bekend was, maar waar alle aanwezigen vol aandacht naar luisterden en over doorvroegen.

WBM Staalservice heeft als MKB-bedrijf met ongeveer vijftig medewerkers namelijk een eigen Academy opgericht. Werknemers kunnen een opleiding krijgen tot bijvoorbeeld zetter, inkoper of lasser. Het programma is individueel dus maatwerk met veel praktijklessen en met ongeveer tien procent theorie. Marianne Mosselman is de interne opleidingscoördinator. Ze geeft aan dat intern opleiden veel oplevert, vooral op de langere termijn: “Het vraagt doorzettingsvermogen van een MKB-bedrijf om te bewaken dat medewerkers ook echt de benodigde tijd nemen voor die opleiding. Als er orders binnenkomen, ben je snel geneigd om het studieboek aan de kant te leggen. Dat vergt een omslag in denken. Consequent doorzetten levert echt wat op.”

Op dit moment leidt WBM vier medewerkers op, want veel meer tegelijk is geen haalbare kaart. Hermen Bos benadrukt dat het initiatief echt succesvol is: “Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd om dit op te zetten, en we zijn nog niet klaar. We krijgen nu al vragen van andere ondernemers of ze gebruik kunnen maken van onze Academy. Op termijn kan dit zeker, maar voor nu focussen wij op ons eigen bedrijf”. Naast een gezonde dosis doorzettingsvermogen, kreeg Hermen Bos steun via het MBKIdee. TAL Techniek-directeur Peter Princen geeft toe best een beetje jaloers te zijn: “We mogen als regio ook heel trots zijn op initiatieven als deze. Ze vormen een waardevolle voorbeeldfunctie.”

                     

Inkomensverwachtingen van starters
Gastspreker Rob Niesen deelde deze middag informatie over de (bijna-) afgestudeerden in onze regio, die doorstromen naar hun eerste baan. En wat blijkt? De salarisverwachtingen van jongeren vallen enorm mee. De aanwezige ondernemers rekenden op een bedrag van 3.000 tot 3.500 euro bruto. Starters zelf rekenen op een inkomen van ongeveer 2.300 euro. “Alleen maar mooi als we boven hun verwachting liggen,” was de conclusie van Henk Lammers, “dan zullen ze immers langer tevreden zijn in hun eerste rol.”

Afsluitend introduceerde Rob Niesen een project waarin MKB-bedrijven traineeships aan starters gaan aanbieden. Voor een enkel bedrijf vergt de organisatie hiervan teveel. Ook kun je een trainee niet altijd genoeg bieden. Door de krachten te bundelen kan een starter bij verschillende bedrijven ervaring op doen, steeds voor bijvoorbeeld acht maanden. Zo kan de trainee zich een realistisch beeld vormen en een nog bewustere keuze maken. Werknemers werven die blijven, is de uitdaging voor de werkgever. De starter daarentegen voelt zich mede vanwege een gebrekkige kennis van de arbeidsmarkt, uitgedaagd om een werkgever te vinden die bij hem of haar past. Traineeships bij meerdere organisaties is een ideale oplossing voor beide partijen: een win-winsituatie!

Na afloop zinderde het van het enthousiasme onder de aanwezigen. Op 25 november aanstaande wordt dit project nog gepitcht bij Keyport waarna het – de goedkeuring lijkt een formaliteit – aan de leden wordt aangeboden.

Wil je nu al meer weten? Neem contact op met Rob Niesen: 06 – 31 76 40 68.

Heb je de presentatie van WBM Staalservice gemist en wil je hem graag alsnog bekijken? Zie hier.

Heel graag tot ziens bij de volgende bijeenkomst!

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.