Search
Close this search box.

Nieuw lid: Geelen Counterflow

Graag presenteren wij een nieuw lid van het MakeTech Platform: Geelen Counterflow. Geelen Counterflow heeft meest duurzame kantoor ter wereld, met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem.

Wat maken ze?

Ze maken drogers en koelers voor de voedings- en diervoedingsindustrie, gebaseerd op counterflow. Daarbij gaat de productstroom van boven naar beneden en de luchtstroom andersom. Dat is de meest efficiënte technologie voor warmte-uitwisseling. Een gewone industriële droger in onze industrie verbruikt evenveel gas als zo’n 750 gezinnen; met counterflow is dat al zo’n 25% minder. Desondanks blijven het energievreters. En ze werken op aardgas, daar wilden Geelen Counterflow vanaf. Afgelopen 5 jaar hebben ze een hybride droger ontwikkeld die behalve op gasbranders ook volledig op elektrische warmtepompen werkt, dus ook op groene stroom.

Onze klanten willen de gasbranders nog houden als back-up bij technische problemen of extreem hoge stroomprijzen. Ze hebben nu 3 hybride drogers verkocht, elk met enkele MW’s thermische capaciteit. Ze worden geïnstalleerd in Zuid-Korea, China en Noorwegen bij 3 van de grootste voedingsmiddelenfabrikanten ter wereld. Ze worden met gasbranders opgestart, zodat de fabrieken hun nieuwe productielijnen zonder onzekerheden in bedrijf kunnen nemen. Draait alles goed, dan nemen ze de counterflow warmtewisselaars in bedrijf. Die kunnen tot 75% van de restwarmte van de drogers terugwinnen. Met industriële warmtepompen wordt die restwarmte opgestuwd naar 120 graden, waarmee ze weer kunnen drogen. Dan kunnen de gasbranders uit blijven. Bijkomend voordeel van de warmteterugwinning is dat ze zo’n 75% van het water kunnen terugwinnen door de lucht te condenseren. En voor veel klanten is water besparen even belangrijk als minder CO2 uitstoten.

Patrick van de Werdt is sinds dit jaar de nieuwe COO van Geelen Counterflow. 

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.