Search
Close this search box.

Kijken in de keuken van een van onze lid bedrijven – Uniteq

Een duidelijke identiteit is het halve werk
Van bescheiden familiebedrijf naar internationale topspeler in hydraulische totaaloplossingen. UniteQ Hydraulics uit Weert heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd. Het geheim van deze groei volgens managing director Henk Vos? “Focus. En kiezen voor een duidelijke identiteit.”

Henk Vos van UniteQ Hydraulics aan het woord:
“Zorg dat je klanten zich met jouw bedrijf kunnen identificeren.”

UniteQ Hydraulics uit Weert is vanaf het begin lid van ons Maketech Platform. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 1991 wereldwijd een sterke reputatie opgebouwd bij industriële bedrijven die op zoek zijn naar totaaloplossingen in hydrauliek én pneumatiek. Managing director Henk Vos stapte in 2011 in het familiebedrijf dat hij samen met zijn broer Andre Vos leidt. “Door een scherpe focus aan te brengen, hebben we de afgelopen jaren grote stappen gezet.”   

“We werken nationaal en internationaal voor middelgrote en grote spelers in branches zoals de turbine-, chemie- en offshore-industrie”, begint Henk Vos. “Denk aan Siemens, Emmerson, IMI en MAN Energie Solutions. Onze missie is om klanten de allerhoogste service te bieden door innovatie, kwaliteit en kennis te beheren. Om die reden doen we bijna alles in eigen huis: van engineering en productie tot montage en service.”

Identiteit
Het succes van UniteQ Hydraulics is volgens Henk voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de keuze voor een duidelijke identiteit. “Hydrauliek is een breed begrip. Klanten moeten jou aan iets unieks kunnen herkennen. We zijn daarom sterk gaan focussen op hydraulische klepaandrijvingen en klanten op dat gebied volledig gaan ontzorgen. Daar was in de markt behoefte aan. Onze totaaloplossingen zorgen ervoor dat bedrijven in deze markt maar met één partij zaken hoeven te doen. Van klep, besturing, aandrijving en service: wij regelen het.”

Onzichtbaar
Waar kun je de hydraulische systemen van UniteQ Hydraulics tegenkomen? Henk: “Bijvoorbeeld bij afvalverwerkingsbedrijf AEB in Amsterdam. Daar staan grote afvalverbrandingsinstallaties waarin onze hydrauliek wordt toegepast. Ander voorbeeld is Koni in Oud-Beijerland, dat schokdempers maakt voor o.a. Mercedes en BMW. Wij hebben voor hen een hydraulische testmachine gebouwd om de werking van schokdempers nauwkeurig te kunnen meten. In de regio werken we verder o.a. voor Euramax en DSM Dyneema.”

Groeimarkt: pneumatiek
Sinds 4 jaar heeft UniteQ Hydraulics zijn scope verbreed en worden er ook geavanceerde pneumatische aandrijvingen ontwikkeld. Henk: “Vanuit onze kennis van hydrauliek en gesteund door onze klanten, hebben we op dat gebied een aantal innovaties gedaan. Die zijn in de markt goed aangeslagen. Pneumatiek is voor ons nu een belangrijke groeimarkt.”

Corona crisis
“Tot 2019 konden we het werk bijna niet aan”, gaat Henk verder. “We zaten toen nog in ons oude pand. Een jaar later, op 13 maart, zijn we verhuisd naar ons nieuwe pand, op hetzelfde industrieterrein in Weert. Daarmee gingen we van 1.700 m2 naar 3.200 m2 aan productieruimte. Een paar dagen later zaten we in de eerste lockdown. In de hele branche werd flink op de rem getrapt. Grote projecten liepen vertraging op. We zijn toen gaan focussen op interne procesverbeteringen en productinnovaties. Op dit moment zit onze orderportefeuille weer bomvol.”

Opleidingscentrum
Om dicht op de opleiding van technische specialisten te zitten, werkt UniteQ Hydraulics o.a. al jaren samen met het opleidingscentrum van het Summa College in Eindhoven. Henk Vos: “We zijn populair, al zeg ik het zelf. Dat hebben we bereikt door studenten ook echt een project te geven en ze niet voor onze reguliere productie in te zetten. Dat wordt gewaardeerd. Er zijn hier al de nodige leerlingen afgestudeerd.”

Duurzame omgeving
Wie bij UniteQ Hydraulics binnenloopt wordt aangenaam verrast door het open en transparante karakter. En door de orde en netheid die er heerst. Henk lacht: “Je kunt bij ons van de vloer eten. Het is schoon en er valt veel daglicht binnen. Dat is wat we willen uitstralen naar onze klanten én onze medewerkers. Je werkt hier in een prettige, lichte omgeving die ook nog eens duurzaam is. We produceren energieneutraal en investeren fors in automatisering en robotisering. We nemen zo zwaar werk uit handen van onze mensen. Bovendien helpt het ons om iets te doen aan het tekort aan personeel.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.