Search
Close this search box.

Kijken in de keuken van een van onze lid bedrijven: Geelen Counterflow

Geelen Counterflow is wereldwijd marktleider in counterflow drogers en koelers voor de feed & food industrie.

Met 140 medewerkers ontwikkelen en produceren zij in Haelen enkele honderden drogers en koelers per jaar die worden geïnstalleerd in meer dan 100 landen. Vooral huisdierenvoeding en visvoer zijn grote markten, maar steeds vaker gaat het om voedingsmiddelen zoals koffie of plantaardige vleesvervangers.

Zij streven sinds 2011 naar 100% duurzaamheid in alles wat ze doen. Ons houten kantoor uit 2015 is nog steeds het meest duurzame ter wereld (volgens BREEAM). De bijna 4000 zonnepanelen op de fabriekshallen wekken per jaar genoeg energie op voor alle verwarming, koeling, machines, heftrucks, verlichting, robots en computers. Maar dat is allemaal niets in vergelijking met de impact van 1 elektrische droger. Die voorkomt een gasconsumptie gelijk aan 500-1000 gezinnen.

De harde groei van de laatste jaren is vooral te danken aan de nieuwste generatie drogers die opgestart kan worden met traditionele gasbranders, maar waar warmtewisselaars en elektrische warmtepompen aan kunnen worden toegevoegd, waarna de gasbranders alleen beschikbaar hoeven te blijven als back-up. Voor een grote investering die meer dan 25 jaar moet meegaan is die energie-flexibiliteit voor veel fabrikanten essentieel. Groot voordeel van die elektrificatie is niet alleen de reductie van CO2 emissies, maar ook dat het energieverbruik van de droger dankzij de terugwinning van energie en de warmtepompen met 65-75% afneemt.

Zij produceren in Haelen, vlak bij Roermond. Mooi centraal in Europa en dicht bij snelle logistieke connecties naar Rotterdam voor zeevracht en naar de rest van Europa via wegvervoer. We zijn aan de ene kant zeer internationaal met klanten in 100 landen en eigen medewerkers op vrijwel alle continenten. Maar tegelijk zijn ze lokaal verankerd in de Keyport regio en trots op de kennis en loyaliteit van onze medewerkers met hun gezond boerenverstand en hun respect voor lokale cultuur en tradities.

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.