Kijken in de keuken van een van onze lid bedrijven: Symeres

Medisch maakbedrijf Symeres in Weert gaat voor groei

Symeres is één van de toonaangevende chemie-CRO’s (Contract Research Organization) in Europa. Bij het bedrijf werken in totaal 600 mensen, waarvan circa 120 op de onderzoekslocatie in Weert. “Wij maken de actieve moleculen van een geneesmiddel voor (bio)farmaceuten en universiteiten die bezig zijn met de ontwikkeling van medicijnen”, legt Gabriella Pizzuti (Director of Development) uit. “Daar hebben we goede wetenschappers voor nodig. En steeds meer, want voor Weert hebben we grote uitbreidingsplannen.”

Gabriella Pizzuti (Symeres)
“Large enough to matter, small enough to care. Dat is onze visie.”

 

De Italiaanse Gabriella Pizzuti, Director of Development van de Symeres-site in Weert, is nog niet zo lang lid van het MakeTech Platform. Ze vindt het lidmaatschap interessant, omdat ze zo een kijkje kan nemen in andermans keukens. Gabriella: “Ook al zitten er geen andere farmaceutische maakbedrijven in MakeTech, bepaalde bedrijfsaspecten zijn voor iedereen interessant. Je komt op ideeën die je anders niet zou krijgen. Zo sprak ik laatst op een meeting met anderen over de inzet van 3d-printers. Bijvoorbeeld om een gebrek aan bepaalde machineonderdelen op te vangen en zo levertijden te verkorten. Dat zijn waardevolle inzichten.”  

In Weert ligt één van de zes vestigingen die Symeres in Europa heeft. Op deze moderne onderzoekslocatie stuurt Gabriella het R&D-team aan dat, eenvoudig gezegd, de actieve ingrediënten voor verschillende typen medicijnen ontwikkelt. Deze medicijnen zitten allemaal nog in de fase van ontwikkeling en onderzoek, legt Gabriella uit: ”Wij maken kleine organische moleculen (‘poeders’) die verschillende targets in een lichaam hebben en daardoor bepaalde ziekten kunnen bestrijden. Wij doen dat voor grote farmaceuten, maar bijvoorbeeld ook voor kleine spin-offs van universiteiten. Ik kan geen namen noemen, maar ik kan wel zeggen dat wij vanuit Weert meewerken aan onderzoeken naar medicijnen tegen o.a. kanker, Alzheimer en diverse infectieziekten. Als een nieuw medicijn mede dankzij ons wordt geïntroduceerd, dan geeft ons dat een ontzettend trots gevoel.”

 

Goed zorgen voor de klant
Ook in Weert is Symeres in korte tijd snel gegroeid. “We hebben een duidelijke visie”, gaat Gabriella verder. “We willen groeien naar een midsize CRO, waarbij ons motto is: large enough to matter, small enough to care. Dat verzorgende aspect vinden wij heel belangrijk. Een klant vertrouwt toch zijn ‘kindje’, een mogelijk nieuw medicijn, aan ons toe. Natuurlijk hebben we een bepaalde horizon. We kunnen een klant niet helpen tot aan de commercialisatie van zijn medicijn. Maar in alle stappen daarvoor, doen we alles voor onze opdrachtgevers. Klanten komen heel vaak terug. Dat is voor ons een teken dat we het goed doen en een sterke relatie hebben opgebouwd.”

 

Vinden, trainen en behouden
In 2024 moet de nieuwbouw van Symeres in Weert zijn gerealiseerd. Nieuwe laboratoria, nieuwe kantoren, een nieuwe pilot plant: de capaciteit verdubbelt daarmee ten opzichte van nu. Dat betekent ook dat er nieuwe mensen moeten worden aangetrokken. Gabriella: “We hebben goede contacten met hogescholen en universiteiten, want daar zitten met name de wetenschappers die wij zoeken. Sommige collega’s zijn hier ooit begonnen als stagiair(e). Dat is altijd een goede investering. Via stages kunnen we ons bedrijf bekend maken onder studenten en ook goede mensen in een vroeg stadium binnenhalen.”

Naast het werven van medewerkers, vindt Gabriella het behouden van goede medewerkers net zo belangrijk. “Onze R&D afdeling is relatief jong. Er werken veel millenials die nog een toekomst voor zich hebben en op carrièregebied nog veel willen gaan ontdekken. Hoe ga je die aan je binden? Aan dat vraagstuk besteden we veel aandacht.”

 

Kennisdragers
Naast die groep nog relatief jonge mensen die bij Symeres werkt, staat een groep van medewerkers die langzaam richting hun pensioen gaan. Dat zijn ook de mensen die de meeste kennis bezitten. Gabriella: “Dat is ook nog een uitdaging: het overbrengen van die kennis op de jongere generaties. Ook daar zijn we bewust mee bezig. We bedenken manieren om die kennisdragers wat meer vrij te plannen van projecten, zodat ze meer tijd krijgen om als mentor hun kennis met anderen te delen. Voor een kennisintensief bedrijf als dat van ons, is dat natuurlijk van cruciaal belang.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.