Nieuws
Container problematiek en stijgende prijzen als gevolg van COVID19

Container problematiek en stijgende prijzen als gevolg van COVID19

1 maart 2021

Op 25 februari jl. gingen een groep ondernemers aangesloten op het MakeTech Platform Keyport met elkaar in dialoog over de effecten van de Brexit en COVID-19 op het internationaal zakendoen.

De conclusie is dat de maakindustrie in het achterliggend jaar goed stand heeft gehouden ondanks de COVID-19 pandemie en Brexit. Vooruitkijkend naar voren horen we wel meer sombere geluiden, blijkt uit deze digitale bijeenkomst van het MakeTech Platform Keyport.

Brexit

Brexit heeft nog niet tot echte problemen geleid voor de maakbedrijven in de Keyport regio. Enkele dagen vertragingen en vooral meer papierwerk zijn de meest zichtbare gevolgen. Wel blijkt dat je geen urgente verzendingen moet doen naar Engeland. Deze komen later aan dan de reguliere verzending, als deze al niet zoek zijn geraakt.

Klanten in Engeland hebben in de achterliggende maanden wel behoorlijke warehouses opgebouwd. We zien nu een aparte stijging van vraag en een verhoging van de kosten als gevolg hiervan.

Briggs & Straton is door de Brexit wel geconfronteerd met compliance issues. Ruim 400 producten moesten opnieuw worden gecertificeerd. Hierop is tijdig geanticipeerd dus dit heeft niet geleid tot leveringsissues. Wel bracht dit een enorme kostenpost met zich mee.

COVID-19

De deelnemende bedrijven kijken niet ontevreden teug op 2020 ondanks de COVID-19 pandemie. Los van verschuivingen in planningen (en daarmee de omzet) is de omzet op een redelijk niveau gebleven. De gevolgen worden wel duidelijk zichtbaar. Issues waarmee maakbedrijven momenteel te maken krijgen zijn enorme kostenstijgingen, onmogelijk werken op locatie van klanten in het buitenland en leveringsproblemen. Het stil vallen van sales in het buitenland bij leveranciers van kapitaalgoederen, zoals bij ETF, zal nu wel effecten hebben op de orderportefeuille voor 2e helft 2021 en later. Een op een contacten blijken hier toch belangrijk te blijven.

De enorme kostenstijgingen komen o.a. voort uit de transportproblemen vanuit o.a. China. Luchtvracht is beperkt en de containervracht kampt met enorme problemen. Deze komen voort door de stijging van de vraag en door het feit dat de lege containers elders in de wereld staan. Gevolgen zijn enorme vertragingen in levertijden en kostenstijgingen.

containerschip_ANP_-HHPeterHilz.jpg

Ook de metaalprijzen laten enorme stijgingen zien. Momenteel kampen we met dagprijzen en kennen we stijgingen van ruim 30%. Uitgeschreven offertes met een geldigheid van bijvoorbeeld 14 dagen boeten zo’n fors in op marges.
Tekorten komen door het bufferen op meerdere plekken in de keten en de opkoop van voorraden door China eind 2020.

Het uitvoeren van projecten elders in de wereld is nu zeer lastig. Medewerkers werk laten uitvoeren in China bijvoorbeeld is alleen al door de quarantaine regels (tot 3 weken toe) onmogelijk. Dichterbij huis, bijvoorbeeld Engeland, gaat over het algemeen wel goed. Ondernemers merken ook de weerstand bij hun medewerkers. Dit leidt o.a. tot vooral reizen met eigen vervoer. Ook al is dit naar bijvoorbeeld Turkije.

De pandemie heeft ook goede initiatieven laten zien. Zo is er duidelijk ruimte (zeker tijd) gekomen voor innovatie. We mogen nieuwe producten uit onze regio verwachten.
Ook het inzetten van informatietechnologie heeft zijn voordelen laten zien. Projecten uitvoeren op afstand kan dus.
Door het wegvallen van de beurzen en alle reisbeperkingen heeft Briggs & Straton zijn verkoopkanaal geheel moeten digitaliseren. Inzet van digitale marketing leidt er nu toe dat de eindklant veel beter wordt bereikt. Impact is hiervan is duidelijk zichtbaar gelet op de toename van de omzet en flinke besparingen op marketingkosten.

De verwachtingen voor de  komende maanden zijn voorzichtig positief. Door het wegvallen van sales (in het buitenland) is de orderportefeuille wel aan het opdrogen. Zorgen over de prijsstijgingen zijn ook, hoewel de overreactie wel merkbaar aan het afkoelen is.

Over de langere termijn zijn er meer zorgen. Wat is het echte effect op de economie als de overheidssteun wegvalt?? En duidelijk is ook dat een al langer bestaand probleem, de krapte op de arbeidsmarkt, zich zeer zeker meer en meer laten horen. Het aantal openstaand vacatures bij de leden van het MakeTech Platform nemen (nog steeds) toe.

Regio in de rugzak - 10 maart a.s.

De volgende bijeenkomst, 10 maart a.s., gaat in op het vroegtijdig koppelen van talent uit de regio aan de maakbedrijven in de regio (zie voor info: HIER)

Meld je nu aan via MAIL.

Terug
MakeTech
Nieuws

CIV Maak Smart met Project VDL Konings

23-03-21

Met hybride, praktijkgericht onderwijs stimuleren wij iedereen om zich continue te (blijven) ontwikkelen tot de beste vakmens.

Zo voorzien we de Maak en Smart Industrie van de beste vakmensen. Nu, maar ook in de toekomst. We voorzien professionals van de juiste skills en kennis in de nieuwste technologieën door praktijkgerichte (om- en bij-) scholing. Zo zorgen we ervoor dat het onderwijs nauw aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven en borgen we met trots een krachtige, economische groei in de regio.

Lees meer
Met hybride, praktijkgericht onderwijs stimuleren wij iedereen om zich continue te (blijven) ontwikkelen tot de beste vakmens. Zo voorzien we de Maak...

Technische vacatures op website TCL

05-03-21

Het tekort aan vakmensen in de technische branches loopt op. Werkgevers schreeuwen om mensen. Techniekcoalitie Limburg (TCL) ondersteunt meer dan 1600 Limburgse bedrijven bij hun zoektocht naar gemotiveerde werknemers. . We hebben inmiddels ruim 100 openstaande functies opgehaald. Nieuw is dat we die nu op de website van TCL publiceren. Geïnteresseerden, ook zij-instromers en mensen uit andere beroepen, kunnen reageren. Een arbeidsmarktcoach gaat op zoek naar de juiste match. Voor de werkzoekende zijn hieraan geen kosten verbonden.

Lees meer
Het tekort aan vakmensen in de technische branches loopt op. Werkgevers schreeuwen om mensen. Techniekcoalitie Limburg (TCL) ondersteunt meer dan 1600...

apt Extrusions: Wat zijn we blij en trots!

Land van Weert en Cranendonck, Maas en Roer
04-03-21

Wat zijn we blij en trots! Het grote project van apt Extrusions B.V. ; de installatie van een nieuwe geautomatiseerde verpakkingslijn, is inmiddels afgerond. Met dit nieuwe systeem wordt het verpakkingsproces in de fabriek volledig geoptimaliseerd en geautomatiseerd.

Lees meer
Wat zijn we blij en trots! Het grote project van apt Extrusions B.V. ; de installatie van een nieuwe geautomatiseerde verpakkingslijn, is inmiddels af...

Keyport thema | Digitalisering

03-03-21

Het eerste kwartaal van 2021 staat in het teken van Digitalisering.

Keyport wil ondernemers en organisaties in onze regio helpen met hun digitaliseringsvragen en -kansen.

Lees meer
Het eerste kwartaal van 2021 staat in het teken van Digitalisering. Keyport wil ondernemers en organisaties in onze regio helpen met hun digitaliseri...

Container problematiek en stijgende prijzen als gevolg van COVID19

01-03-21

Op 25 februari jl. gingen een groep ondernemers aangesloten op het MakeTech Platform Keyport met elkaar in dialoog over de effecten van de Brexit en COVID-19 op het internationaal zakendoen.

De conclusie is dat de maakindustrie in het achterliggend jaar goed stand heeft gehouden ondanks de COVID-19 pandemie en Brexit. Vooruitkijkend naar voren horen we wel meer sombere geluiden, blijkt uit deze digitale bijeenkomst van het MakeTech Platform Keyport.

Lees meer
Op 25 februari jl. gingen een groep ondernemers aangesloten op het MakeTech Platform Keyport met elkaar in dialoog over de effecten van de Brexit en C...
agenda
Agenda

Ledenbijeenkomst Industrie 4.0 | donderdag 29 april 2021

Land van Weert en Cranendonck, Maas en Roer
29 april 2021 Aanvang 16:30 Einde 18:00
In maart jl. waren we op bezoek bij apt Extrusions. Hierin nam Marcel Loman ons mee in de vernieuwingen die ze hebben doorgevoerd in de 21.500m2 productiehallen. Dit onder het motto van slim uitbreide... Lees meer

webbanner221x221px.gif

Stichting maketech 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu