Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de regeling MKB Idee voor 2020 opnieuw geopend. Deze regeling is gericht op MKB-bedrijven die kennis en vaardigheden van medewerkers in het bedrijf willen vergroten, maar in praktijk tegen knelpunten of belemmeringen aanlopen. Om deze belemmeringen weg te halen kunnen bedrijven een plan van aanpak opstellen waarvoor ze 100% subsidie kunnen krijgen!
Belang van goede medewerkers
Dat medewerkers van groot belang zijn voor een bedrijf is bekend. Hun kennis, ervaring en vaardigheden bepalen mede de kwaliteit en service van een bedrijf en daarmee het onderscheidend vermogen van het bedrijf op de markt. En daarmee uiteindelijk de omzet!
Toch zijn deze kwaliteiten van medewerkers niet vanzelfsprekend of voor eeuwig gegarandeerd. Nieuwe technologische of marktontwikkelingen bijvoorbeeld vragen om andere inzichten en vaardigheden bij medewerkers. Op z’n tijd bijscholen en ontwikkelen van kennis en vaardigheden is dan ook noodzakelijk. Toch zien we in praktijk dat nog teveel bedrijven tegen belemmeringen aanlopen om voldoende te investeren in goede medewerkers.
Juist de corona-pandemie stelt veel bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Hoe kan ik deze periode overleven, hoe kan het bedrijf er sterker uitkomen, is een nieuwe bedrijfsvisie noodzakelijk?
Benut uw bedrijf voldoende de kansen die digitalisering biedt of speelt u adequaat in op verduurzaming?
Een bedrijfscultuur waarin medewerkers actief gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen, bij te scholen en zo het beste uit zichzelf te halen om de groeiambities van het bedrijf waar te kunnen maken is geen overbodige luxe. Sterker nog, het kan wel eens een van de bepalende factoren voor de toekomst van het bedrijf zijn.
Subsidieregeling MKB Idee
Om MKB-bedrijven te helpen bij het wegnemen van knelpunten bij het versterken van de waarde van medewerkers voor het bedrijf is landelijk de subsidieregeling MKB Idee opgezet. Daarbij kan een bedrijf voor zichzelf of juist in samenwerking met andere bedrijven een plan van aanpak opstellen waarvan de kosten volledig door de subsidie gefinancierd worden. Dit is vrij uniek ! Er is subsidie mogelijk tot € 124.999,- incl. BTW per bedrijf of tot € 200.000,- voor samenwerkingsverbanden. Loonkosten aanvrager, kosten van externe deskundigen etc. kunnen daarmee gefinancierd worden.
LET OP: Opleidingskosten vallen er niet onder!
Plannen die gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen bij het investeren in menselijk kapitaal bij de volgende speerpunten genieten de voorkeur:
- in ICT of technische bedrijven
- met het oog op digitalisering
- met het oog op energie- en klimaattransitie en/of
- bij kleine bedrijven (minder dan 50 fte) .
Bent u geïnteresseerd in deze subsidieregeling? Meer informatie kunt u contact opnemen met het MakeTech Platform Keyport, Eric Drossaert, via eric@maketechplatform.nl
Aanvragen kunnen ingediend worden bij RVO uiterlijk 19 januari as vóór 17.00 uur.