Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kijken in de keuken van een van onze lid bedrijven – Abrahams Metaalbewerking

Kennis en robots maken Abrahams Metaalbewerking ijzersterk
Abrahams Metaalbewerking uit Weert bestaat bijna 30 jaar. Ooit begonnen als eenmanszaak in een schuur in Stramproy, heeft het bedrijf onder leiding van Richard Cornet sinds 2007 grote (efficiency)stappen gemaakt. Nu staat er een stabiele organisatie, gespecialiseerd in het seriematig CNC-frezen en -draaien van fijnmetalen producten voor de B2B-markt. Richard Cornet: “Met behulp van robotisering willen wij zoveel mogelijk onbemensd werken.”

Richard Cornet (Abrahams Metaalbewerking)

“Met robots vangen we het personeelstekort op én werken we het saaie werk weg.”

 

Abrahams Metaalbewerking uit Weert produceert op klantspecificatie fijnmetalen producten in series van 50 tot 50.000 stuks. Die producten zijn bestemd voor een breed scala aan b2b-bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Met een team van 15 mensen en een groeiend aantal robotarmen (cobots), worden materialen zoals staal, aluminium, kunststof en rvs verspaand. En eventueel nabewerkt, geassembleerd, verpakt en op voorraad gelegd. Richard Cornet: “Met uitzondering van de engineering, regelen wij het voor onze klanten van a tot z. Wij denken mee met onze klant als er om specifieke oplossingen wordt gevraagd.”

“Een drietal jaar geleden zijn we anders gaan kijken naar de werving en inzet van mensen binnen ons bedrijf”, gaat Richard Cornet verder. “Als je mensen wilt aantrekken, zeker in deze tijd, moet je out-of-the-box denken. Je kunt stug vasthouden aan je eisen voor een bepaalde functie, maar dan is de kans zeer klein dat je iemand gaat vinden. Wij zijn daarom gaan zoeken naar mensen die, ongeacht ervaring en opleiding, gevoel voor techniek hebben en graag met hun handen werken. We hebben onze pijlen gericht op horizontale zij-instromers. Mensen die totaal iets anders willen gaan doen en die we intern zelf kunnen opleiden en onze bedrijfscultuur eigen kunnen maken.”

Gezond verstand
Vorig jaar lukte het Abrahams Metaalbewerking om drie zij-instromers binnen te halen. “En ook nog eens drie vrouwen”, vertelt Richard Cornet. “Dat is in onze technische branche sowieso bijzonder. Ze hebben alle drie een hbo-opleiding, waardoor ze snel leren en zaken oppakken. Daarom durfde ik het aan om mensen uit totaal andere bedrijfstakken in dienst te nemen. Zolang ze maar beschikken over gezond verstand en gevoel voor techniek. Natuurlijk heeft zoiets tijd nodig, maar ik ben blij dat we deze richting zijn ingeslagen.”

Robotisering
Om enerzijds het tekort aan mensen op te vangen en anderzijds het takenpakket voor iedereen aantrekkelijk te houden, heeft Abrahams Metaalbewerking de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in robotisering. Richard Cornet: “Hoe kun je meer doen met minder mensen? Dat is een vraag die ik me als bedrijfskundige vaak stel. Het antwoord ligt in robotisering. De afgelopen vijf jaar hebben we onze processen geoptimaliseerd met behulp van cobots. Zo’n pick & place robotarm voor het uitvoeren van repeterende werkzaamheden, werkt voor ons heel erg goed. Op die manier hebben we ook het eentonige werk voor onze medewerkers langzaam uitgebannen.”

Innoveren op eigen kracht
Bij Abrahams Metaalbewerking zijn ze vooral van het zelf ontdekken en zelf doen. Dat geldt ook voor het installeren en aansluiten van de cobots aan de CNC-machines. Richard Cornet: “We zijn techneuten en vinden dit van nature interessant. Maar we doen het ook omdat we niet altijd afhankelijk van anderen willen zijn. De afgelopen periode hebben we 5 robots aangeschaft. Bij de eerste kijk je hoe de installatie in zijn werk gaat en vanaf de tweede begin je er zelf aan. Dat gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk loop je meer dan dat je valt.” Andere innovaties die Abrahams Metaalbewerking in zijn dienstverlening naar klanten heeft geïntegreerd zijn o.a. het 3D-printen van prototypes en het lasergraveren van producten voor een betere herkenbaarheid en traceerbaarheid.

Financieel gezond
Wat Richard Cornet met Abrahams Metaalbewerking nog voor ogen heeft? “Een gezonde groei realiseren die voor onze organisatie behapbaar is. Ik wil de korte lijnen die we nu hebben, kunnen behouden. Snel schakelen met klanten is namelijk één van onze sterkste punten. Ik ben trots op hetgeen we al samen hebben neergezet. Er staat een solide en financieel gezond bedrijf. Dat geeft intern veel rust en zorgt ervoor dat we ook richting de toekomst stappen kunnen blijven zetten op het gebied van robotisering en onbemensd werken.”

Bedrijfsvideo van Abrahams Metaalbewerking

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.