Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuw SparkTech Lab project met Linssen Yachts

“Een van de uitdagingen is de bekendheid van deze hotspot van binnenvaart- en scheepsbouwbedrijven. En het werven van jong talent in de toekomst. Daar zijn we mee aan de slag gegaan!”

Om de lange termijn uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken, is er meer nodig. Een praktijktraject met SparkTechLab bijvoorbeeld. Ed Houben van Linssen Yachts is heel duidelijk over het belang hiervan. Het uitdragen van de boodschap:

Kies voor techniek. Kies voor een ‘maak’ of een ‘doe’ beroep!

Ed Houben Linssen Yachts

We moeten af van de tendens dat leerlingen na de lagere school bijna allemaal kiezen voor een theoretische opleiding. Terwijl er in de techniek zoveel creatieve beroepen en mooie banen te vinden zijn. Dát zaadje moeten we planten. Bij kinderen van groep 7 en 8, én hun ouders.”

De kinderen zijn erg enthousiast over wat ze bij de bedrijven te zien krijgen. Een metalen casco (romp) van een jacht, de glanzende coating, het installeren van de geavanceerde techniek, de afwerking van het interieur. Dat vindt allemaal plaats in mooie hallen met fijne werkplekken. De beeldvorming dat techniek gepaard gaat met vieze handen en een blauwe overall die klopt al lang niet meer. Dit gaat over creativiteit en vakmanschap.

MakeTech Platform, Techniekatelier SparkTechLab en STEAM Limburg werken nauw samen aan de verbinding tussen het basisonderwijs en techniek. Jack Peeters van SparkTechLab begeleidt het traject “ontwerpend leren”. “De deelnemende scholen en bedrijven worden volledig ontzorgd. En ik vertaal de kennismaking met techniek in een opdracht die de kinderen aanspreekt. In dit geval is dat het ontwerpen van een drijvend vlot voor het fictieve “Festival Maasgouw”. Of dat een kermis, een braderie of een muziekfestival wordt, dat bepalen de leerlingen zelf. Ik laat ze vooral nadenken over aandrijving, waterdichtheid, vaarvermogen, maar ook licht en geluid.”

Op 19 april presenteren de kinderen hun ontwerp voor de jury.

Meer weten?
SparkTech Lab biedt basisscholen een kant en klaar praktijkervaringstraject aan. Het eerste vonkje voor techniek springt hier al over.

Voor meer info, neem contact op met projectmanager SparkTechLab: Jack Peeters.

Jack Peeters
Projectmanager SparkTechLab
E. j.peeters@sparktechlab.nl
M. 06-27204427

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.