Search
Close this search box.

Trots op de regio – Linssen Yachts

Linssen Yachts in Maasbracht heeft al sinds 1949 een enorme passie voor het bouwen van luxe stalen motorjachten. Als familiebedrijf hebben zij in hun rijke historie veel kleine en grote stappen gezet richting het bereiken van een sterke positie in de markt. We tornen nooit aan kwaliteit en blijven continu leren. Hiermee is Linssen al jaren marktleider in Europa en ‘het droomjacht’ van de fervente motorbootvaarder.

Bij Linssen Yachts wordt gezocht naar vakmanschap. Linssen Yachts heeft 20 jaar geleden de stap gezet, de toen nog bijzonder traditionele jachtbouw, te verheffen naar een nieuw niveau met seriematig productie, waar efficiency, standaardisatie in processen en technieken en modulebouw essentieel zijn. Dit echter zonder enige vorm van concessie te doen aan de allerhoogste kwaliteit voor onze klanten.

Bij Linssen Yachts worden daarmee geavanceerde machines gecombineerd met ambachtelijk vakmanschap. Alle fases van de productie worden compleet in-house uitgevoerd, waardoor de allerhoogste kwaliteit kan worden gewaarborgd.

Het vinden van voldoende en geschikt talent is iets waar altijd aan gewerkt moet worden. Daarbij waren de arbeidskansen in de scheepsbouw minder goed zichtbaar in de regio. In een samenwerking met Keyport, MakeTech Platform, Gemeente Maasgouw en enkele scheepsbouwers zijn we aan de slag gegaan om hier verandering in te brengen. Want dit vakmanschap mag natuurlijk niet verloren gaan! 

Om de lange termijn uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken, is er meer nodig. Een praktijktraject met SparkTechLab bijvoorbeeld. Ed Houben van Linssen Yachts is heel duidelijk over het belang hiervan. Het uitdragen van de boodschap:

Kies voor techniek. Kies voor een ‘maak’ of een ‘doe’ beroep!”

Ed Houben – Linssen Yachts

“We moeten af van de tendens dat leerlingen na de lagere school bijna allemaal kiezen voor een theoretische opleiding. Terwijl er in de techniek zoveel creatieve beroepen en mooie banen te vinden zijn. Dát zaadje moeten we planten. Bij kinderen van groep 7 en 8, én hun ouders.”

De kinderen zijn erg enthousiast over wat ze bij de bedrijven te zien krijgen. Een metalen casco (romp) van een jacht, de glanzende coating, het installeren van de geavanceerde techniek, de afwerking van het interieur. Dat vindt allemaal plaats in mooie hallen met fijne werkplekken. De beeldvorming dat techniek gepaard gaat met vieze handen en een blauwe overall die klopt al lang niet meer. Dit gaat over creativiteit en vakmanschap.

Techniekatelier Spark Tech Lab en STEAM Limburg werken nauw samen aan de verbinding tussen het basisonderwijs en techniek. Jack Peeters van Spark Tech Lab begeleidt het traject “ontwerpend leren”. “De deelnemende scholen en bedrijven worden volledig ontzorgd. En ik vertaal de kennismaking met techniek in een opdracht die de kinderen aanspreekt. In dit geval is dat het ontwerpen van een drijvend vlot voor het fictieve “Festival Maas

gouw”. Of dat een kermis, een braderie of een muziekfestival wordt, dat bepalen de leerlingen zelf. Ik laat ze vooral nadenken over aandrijving, waterdichtheid, vaarvermogen, maar ook licht en geluid.”

 

Op 19 april presenteren de kinderen hun ontwerp voor de jury. Techniekcoördinatoren en ook de ouders zijn uitgenodigd. De locatie van deze finale? Misschien wel in de Haven van Maasbracht.

Interesse in een uitdagende baan in een boeiend bedrijf?
Kijk dan op www.linssenyachts.com.

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteiten en analyses.